A számkivetett című film valódi szigete [24.]

2017. augusztus 26. 16:21 - Harmath Árpád Péter

A legtöbben láttuk már Robert Zemeckis 2000 -ben megjelent kiváló kalandfilmjét, melyben Tom Hanks egy lakatlan szigeten kénytelen egymagában "raboskodni" éveken keresztül, egy repülőszerencsétlenség következtében. A filmet a napokban újra megnéztem, miközben eltöprengtem azon: hogyan is lehet túlélni ilyesmit? Hogyan tudsz tüzet gyújtani, élelmet keresni, vadászni, vizet szerezni, lakhelyet kialakítani és NEM megbolondulni, ha teljesen magadra maradsz egy elhagyott szigeten? A mai, modern ember elkényelmesedett életet folytat, a civilizáció vívmányait természetesnek veszi, miközben már képtelen meglenni elektromos áram, telefon, televízió és meleg ételt előállítanó eszközök (gyufa, tűzhely ... stb) nélkül. 

szamkivetett_monuriki.jpg

A film érzékletesen mutatja be a főhős Chuck Noland (Tom Hanks) hányattatásait és küzdelmeit amint az életben maradásért folytat a szinte teljes reménytelenségben. Láthatjuk, milyen nehézségek árán gyújt tüzet, hogyan tanul meg halat fogni, miként éli túl a viharos időjárást és egy fájó, begyulladt fog okozta problémát. A filmet elnézve fogalmazódott meg bennem a kérdés: hol játszódhat a történet?

Némi kutatás után megtaláltam a pontos helyet, mely a Föld túlsó oldalán található a Csendes-óceán déli részén egy szigetcsoport részét képezve.

fidzsi.jpg

A számkivetett című film pontos forgatási helyszíne, a Fidzsi szigetekhez tartozó atollok egyike, Viti Levu közelében, a neve: Monuriki. A kis szigetecske hossza: 1,15 km, szélessége alig 660 méter, vagyis nagyjából 40 hektár az alapterülete (0.4 km2). Legmagasabb pontja 178 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A növényzet főként pálmafákból áll. Az atollt 1789 -ben egy William Bligh nevű brit kapitány fedezte fel, amikor a Fidzsi szigeteket körülhajózta. 

Napjainkban ugyanúgy lakatlan, mint a forgatáskor, viszont a nagy sikerű film óta kirándulásokat szerveznek oda. A látogatók megtekinthetik Tom Hanks "szenvedéseinek" helyszíneit, melyekről még térképvázlat is készült:

monuriki.jpg

A kis atoll trópusi éghajlatú, gazdag növénytakaróval, csodálatos partokkal. Ugyanakkor félelmetes hely is, hiszen ha teljesen egyedül kell itt éveken keresztül élnünk, akkor a magány, a kétségbeesés és az élelemért folytatott mindennapi küzdelem színterévé válik.

Bár, ... ha elnézegetjük a lenti képet, az ember úgy érzi: ilyen csodálatos parton egész sokáig kihúzná, napozás, fürdés közepette, évezve a trópusi környezet szépségeit.

monuriki_sziget.jpg

A film egyik jelenetében Tom Hanks elmeséli: amikor feladta a harcot a szigeten, eldöntötte, hogy végez magával, ám miközben erre előkészült, a dagály egy vitorlát sodort a partra és megcsillant számára némi remény. Később, mikor megmenekülve hazatért és rájött nincs már miért élnie, eszébe jutott a szigeten felismert igazság: "mindig tovább kell lépnünk a holnapba, mert nem tudni mit hoz számunkra a dagály (a sors)". A történet (és a sziget  is) komoly mondanivalót hordoz. Mindkettő szép és erőt ad a kihívások illetve a magány legyőzéséhez.

Harmat Árpád Péter

jegyzet_tcikkek.jpg

2017.08.26.16:21 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzettar.blog.hu/api/trackback/id/tr612780790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmflash. 2017.08.27. 16:33:34

Egy 1000 X 600 méteres szigeten mi a fenét tud csinálni 4 évig az ember? Ez a filmből sem derül ki, hiszen az első napok, hetek után ugrik a cselekmény 4 évet. De azért elgondolkodtató. Lehet nagyokat strandolni meg mondjuk én építettem volna egy tuti kis házat a partra, meg egyet feljebb is a hegyoldalba. El lettem volna vele vagy egy évig. :-) Mondjuk nagy kihívás lett volna, szögek, kalapács, alapvető eszközök, szerszámok hiányában. Mondjuk az is igaz, hogy akár egy komolyabb tutajt is lehetett volna csinálni. Idő aztán van bőven.

Harmath Árpád Péter 2017.08.27. 16:35:20

@Korifeus: a filmben mindent Tom Hanks mindent felhasznált, még a csomagokban lévő VHS kazetták szalagjait is, a tutaj gerendáinak összekötözésére.

Jager_ 2017.08.27. 18:23:31

Egy ennyire parányi szigeten túl kevés a fa és egyéb természeti "kincs" komolyabb ház vagy hajó megépítéséhez sajnos.

Fortress 2017.08.27. 20:44:13

Az biztos, hogy az állandó élelemszerzés és betegségek elkerülése után az unalom, magány és elkeseredés leküzdése a legnehezebb egy ilyen helyzetben.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2017.08.27. 20:44:15

Szerintem a filmben sokkal nagyobbnak volt éreztetve.

Macroglossa 2017.08.28. 00:17:12

Érdekesség, hogy a szigetet felfedező William Bligh szintén a mozivászonra került pár alkalommal, a hajóját ugyanis Bounty-nak hívták, és fellázadt a legénysége...
süti beállítások módosítása