A legszebb karórák - miért vagyunk annyira oda értük? [18.]

2017. augusztus 20. 13:51 - Harmath Árpád Péter

Vagyunk néhányan karóra mániások, akik bolondulunk egy - egy szép darabért és sokat gyönyörködünk a óraboltok kirakataiban sorakozó elegáns, sportos, minőségi példányokban. Kedvtelve nézegetjük az arányok, formák, színek, csillogó felületek és számlapok kidolgozottságát, időnként felsóhajtva: "de jól mutatna ez a csuklómon". Aztán néha a vágyak megvalósulnak és megvesszük a régóta kinézett darabot, úgy örülve neki, mint más egy új kocsinak, cipőnek vagy elektronikai kütyünek. Pedig a karórák "fénykora" sajnos letűnőben van, az új generációk már a mobiljukat nézegetik, ha a pontos időre kíváncsiak. Nem tudják, hogy ez nagyon nem ugyanaz, mert:

  • - a karóra "öltöztet", elegáns megjelenés, méltóságot, választékosságot ad számunkra
  • - egyéniségünk részévé válik és mivel mindig velünk van, életünknek, mindennapjainknak is részese lesz
  • - egyedivé tehet bennünket, főleg egy-egy különösen szép és ritka darab
  • - üzenetet ad rólunk a külvilág felé, megbízhatóságunkról, igényességünkről, ízlésünkről
  • - állandó örömforrás lehet, ha időnként rá nézünk, ha tudjuk, mindig velünk van
  • - kiegészítheti öltözékünket, kiemelve, feldobva viseletünk összbenyomását

Én gyakorlatilag kisgyermekkorom óta bolondulok a karórákért, szinte minden névnapomra, szülinapomra, vagy karácsonyra azt kértem, majd felnőttként azt is vettem magamnak. Mára egész kis készletem van és mindet imádom. A férfi karórák nálam 5 kategóriába sorolódnak:

  • elegáns, bőrszíjas órák
  • elegáns fémcsatos órák
  • sportórák
  • búvár órák
  • menedzser típusú órák

A bőrszíjas darabok ingekhez passzolnak leginkább, a legszebbek egészen feldobják megjelenésünket. Az elegáns fémcsatos órák közt vannak szerintem a legszebb példányok, én ezeket James Bond óráknak is hívom, mert szinte minden öltözethez illenek, de öltönnyel a legszebbek. A sportórák nálam fémházasak és többségük kaucsuk szíjjal, ritkábban bőr szíjjal viselendő, a búvár órák pedig mindig műanyag házasak. A menedzser típusú órák egy nagy halmaz, melybe főleg digitális, vagy vegyes kijelzésű darabok  tartoznak.

Melyik típust mikor érdemes viselni? A bőrszíjas elegáns órák mindig jól mutatnak a kezünkön, de kánikulában, vagy szélsőséges időjárási viszony közt  kényelmetlen a viseletük, és többnyire sérülékenyek is (a karcolások, tönkretehetik szépségüket) így ezeket leginkább csak ideális körülmények közt érdemes hordani. A sportokhoz és kifejezetten a búvárórákat javaslom, mert tényleg szinte mindent kibírnak. A bőrszíjas sportórákkal kábé ugyanaz a helyzet, mint az első kategóriával, de ezeket lezser viselethez azért nagyon jó hordani. Az elegáns fémcsatos órák mindig, mindenkor mutatósak, de alkalmi öltözethez iszonyúan jól mutatnak. A menedzser órák a hétköznapok példányai, sokat tudnak, praktikusak, de nem "öltöztetnek", viszont hasznosak. 

Mi a helyzet az óramárkákkal? Mindenki másra esküszik, mindenkinek más a preferált márkája. Nekem a TOP 10-be a következők tartoznak, a leginkább kedvelttől a legkevésbé preferált felé haladva:

  1. Omega
  2. Tag Heuer
  3. Tissot
  4. Breitling
  5. Longines
  6. Seiko
  7. Doxa
  8. Certina
  9. Festina
  10. Citizen

A felsoroltak felső-közép kategóriás és csúcskategóriás márkák, de rögtön utánuk, előkelő helyen vannak még nálam a Pulsar, Lorus, Fossil darabok is. És van még vagy milliónyi óramárka a Rolextől a Patek Philippe és Jaeger-LeCoultre órákon át egészen a Hublot, Panerai és Cartier darabokig, iszonyúan széles választékot kínálva. 

Melyek a legszebbek? Nyilván ez nagyon szubjektív, mindenkinek más tetszik és mindenki más-más márkát preferál. Nézzünk, néhány kiemelkedő darabot, melyek szerintem valóban gyönyörűek:

omega.jpg

Sztárok kedvence, Jason Statham és Brad Pitt óratípusa több filmben is, az itt következő Tag Heuer Carrera. Gyönyörű, elegáns, stílusos:

tagheuer_carrera.jpg

A Tissot elegáns, sportos és sportosan-elegáns kivitelben is készít nagyon szép karórákat, ezekre bizonyíték ez a két darab:

tissot.jpg

Az órák világában mindig is külön kategóriát képeztek a sportos Bretilingek. Íme két példány, ami ízelítőt ad, a márka különleges ízlés-, és forma világából: 

breitling.jpg

Akár az elegancia szinonimája is lehetne a Longines, olyan szép darabokat készít. Íme három darab, melyek a márka legjobbjai közül valók:

longines.jpg

Végezetül a Seiko, mely aztán nagyon ért (és régóta) az órakészítéshez:

seiko.jpg

Zárásként néhány "hétköznapibb" elérhetőbb árú márka, melyeket könnyebb megvásárolni. Bizony, ezek között is akadnak nagyon szépek:

casio_lorus.jpg

Ennyi ízelítőül. Egy picit a sportos órák felé "húz" a képválogatás tudom, de nem bírtam megtagadni egyéni ízlésemet és rajongásomat a sportosan elegáns órák felé. A "jegyzet" kategóriába ez is belefér nálunk a sok történelmi és kulturális téma mellé. :-)

jegyzet_tcikkek.jpg

2017.08.20.13:51

 

3 komment
Címkék: órák karórák

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzettar.blog.hu/api/trackback/id/tr1012764416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2017.08.20. 15:53:35

A Tag Heuer órák a legszebbek. Sajnos több százezer az ára egy-egy ilyen darabnak, alig elérhető a hétköznapi keresetek világában.

Harmath Árpád Péter 2017.08.20. 15:56:08

@Mountain Dew: sajnos ez így van. A Tag Heuer és még sok más márka is a posztban a luxus, drága kategóriákba tartozik. De a kevésbé kiemelt márkák közt is akadnak gyönyörű darabok.

Jager_ 2017.08.20. 17:17:57

@Harmath Árpád Péter: talán a Lorus, Citizen, Fossil, Pulsar és Casio márkák azok, amelyek 100 ezer alatt is elérhetőek és mégis minőségi darabok. Sőt 40 - 50 ezerért is vannak nagyon klassz és elegáns karórák köztük.
süti beállítások módosítása