Egy megdöbbentő, valós történet: A túlélő (Lone Surviver) film és valóság [5.]

2017. augusztus 09. 11:43 - Harmath Árpád Péter

Filmek röviden blog kritikája

Az egyik legjobb és legszuggesztívebb film, amit az elmúlt években láttam. Peter Berg, - a Csatahajó, a Mélytengeri pokol, A királyság, a Collateral és például az Amazonas kincse rendezője (sok más egyéb alkotás mellett) - kitett magáért, amikor 2013 -ban elkészítette a Túlélőt. Lehetetlen NEM hatása alá kerülni. Ütős, valóságszerű, felkavaró - csupán három jelző, melyek azonnal felötlenek bennem, ha erre a háborús drámára gondolok. A film egy megtörtént eseményt dolgoz fel: az amerikai tengerészgyalogság 2005 júniusi bevetését - 4 kommandós részvételével  - a tálibok uralta Afganisztánban. Az akció tragédiával végződött és a négy különlegesen képzett katonából egyetlen egy élte csak túl. Az elhunytakat posztumusz tüntették ki, a legmagasabb szinten a parancsnokot, Mike Murphy századost, aki a vietnami háború óta az első katona volt, aki megkapta a Medal of Honort, valamint a Silver Start és a Purple Heart -ot. Murphy önmagát feláldozva hívott rádiós segítséget társainak egy nyílt, belőhető magaslatra mászva. Tette azóta is példakép minden Navy Seals egységnél. A csapat tagjai a valóságban: Mike Murphy, Marcus Luttrell, Matt Axelson, Danny Dietz. [Az alábbi képen a film szereplői és mellettük a valós "megfelelőik" láthatóak.] 

tulelo_film.jpg

Innentől spoileres a poszt. A katonák eredeti feladata, hogy felderítőkként megkeressenek egy hírhedt tálib vezért, jelentsék pontos tartózkodási helyét, majd bevárják a hadművelet (Vörös Szárnyak) második hullámát, mely végez az afgán parancsnokkal. Ám nem kerül sor a második hullámra, mert bár megtalálják, akit keresnek, közben őket is felfedezik. Néhány afgán pásztor jár pont arra, ahol az amerikaiak pihenőidejüket töltik (a hegyoldalban). A tengerészgyalogosok ugyan rögtön foglyul ejtik a parasztokat, de vitába keverednek egymással: mit csináljanak velük? Három lehetőségből választhatnak: megölik, megkötözik vagy elengedik őket. A harmadik mellett döntenek, óriási hibát vétve. A pásztorok az egész tálib hadsereget a 4 tengerészgyalogosra küldik ugyanis és megkezdődik az amerikaiak lassú levadászása

tulelo_wahlberg.jpgA katonák igazából két hibát vétenek: egyrészt nem veszik időben észre a parasztokat, másrészt nem kötözik meg őket. A filmben elhangzik, hogy a megkötözést azért vetik el, mert nem akarják, hogy a mozgásképtelenné tett parasztokat megtámadják a farkasok. Pedig mégis ez lett volna a helyes lépés, mert elengedésükkel saját sorsukat pecsételték meg. A két hiba mellett három körülménynek is kulcsszerepe volt a történetben: az egyik, hogy nem működött a hegyek közt rádiójuk, a második, hogy a terepviszonyok lehetetlenné tették hatékony védekezésüket, a harmadik pedig, hogy az Apache helikoptereket (AH-64) az akció alatt máshová vezérelték, így nem tudták időben kimenekíteni a srácokat.  A filmben többször elhangzik a tűzharc közben: "csak érjünk sík vidékre és kinyírjuk őket". De sajnos arrafelé nincs sík vidék sehol. A katonák menekülni kényszerülnek, mert 200-300 tálib üldözi őket folyamatosan. Közben többször leszánkáznak egy - egy hegyoldalon, kezüket, lábukat törik és szinte minden testrészükbe golyót kapnak. Embertelen szenvedéseken esnek keresztül, mire lelövik mindannyiukat. Egy kivételével. Ráadásul a kimentésükre végül megérkező helikoptert is találat éri, így 14 Seal kommandós hal meg lezuhanása közben.

Miért olyan jó a film? Mert hihetetlen életszerűséggel mutatja be a sztorit, a szereplőket (gyengéiket, erősségeiket, emberi oldalukat), miközben átélhetővé teszi kétségbeesett helyzetüket, szenvedéseiket és hősies harcukat. Berg láthatóan jól együttműködött színészeivel, még az egyetlen túlélő Marcus Luttrell -t is beletette a filmbe. A mű elején többször is felbukkanó Luttrell elbeszéléséből tudta meg a világ a 4 katona történetét. A katonát Marc Wahlberg alakította. (Itt egy érdekes megjegyzést tennék: Luttrell egy óriás termetű katona, pár centi híján két méteres, míg Wahlberg majd 30 centivel kisebb (173 cm), ami érdekessé tette közös megjelenésüket a filmbemutató után.) 

tulelo_katonak.jpg

A négy tengerészgyalogos közül három hősi halált hal, miközben vagy száz tálibot ölnek meg (talán többet is). Kötelességük teljesítése közben vesztik életüket. Egyikük, Luttrell felcser-törzsőrmester (Petty Officer First Class) a filmben: Mark Wahlberg szinte csodával határos módon - egy tálibokhoz nem lojális helybéli (Mohammad Gulab) segítségével - megússza az egészet és végül kimenekítik. Annyi a sérülése, golyó ütötte sebe, csonttörése, zúzódása, hogy szinte emberi roncsként, haldokolva kerül vissza az amerikai támaszpontra. Az orvosok sokáig küzdenek az életéért és nagyon kevésen múlik, hogy megmarad. Az általa később elmesélt történet mindenkit szíven ütött. (Luttrell néhány évvel később, 2010 -ben találkozott megmentőjével Mohammad Gulabbal, aki házában rejtette el a tálibok elől és akinek köszönhette, hogy az amerikaiak kimenekítették a veszélyzónából.)

Hogy mi a sokkoló az egészben? Az, amin a négy katona keresztülmegy. Hihetetlen élni akarásuk és küzdőszellemük megdöbbentő helyzeteken segíti át őket. Még akkor is küzdenek, mikor már mások rég feladták volna. Törött bordákkal, szétlőtt lábbal, haslövéssel, törött csontokkal is kúsznak, másznak, tüzelnek. Berg nem bánik kesztyűs kézzel a nézőkkel: mindent megmutat. Közben mesterien használja a háttéreffekteket, zenét, feszültségfokozó betéteket. Nem zavaró túladagolással, ahogyan Christopher Nolan szokta, hanem érzékletes visszafogottsággal, ami sokkal hatásosabb. 

luttrell.jpg

Bush kitünteti Luttrell -t

A túlélő egy remek film. Ha betekintést szeretnénk az amerikai Navy Seals egységek életébe, ha kíváncsiak vagyunk egy kommandós-bevetés kivitelezésére és ha látni szeretnénk, hogy milyen emberfeletti küzdelemre voltak képesek azok a fiatal tengerészgyalogosok, akiket modern-kori hadtörténelem legbátrabb katonái közé sorolhatunk, ez a film tökéletes választás. 

 

jegyzet_tcikkek.jpg

2017.08.09.11:40

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzettar.blog.hu/api/trackback/id/tr7712729658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2017.08.09. 20:31:36

Óriási film. Sokszor megnéztem, mindig beleéltem magam.

Harmath Árpád Péter 2017.08.09. 20:36:46

@arbiter elegantiarum: igen, én is pont így vagyok vele, valahányszor megnézem. Mikor annak idején megjelent 2013-ban lemaradtam róla, csak egy évvel később tudtam megnézni, 2014-ben. Aztán évente 1-2 alkalommal előveszem. Most az új blog első posztjai közt odaillőnek éreztem megjelentetni ezt a sztorit a valóságos háttérrel és szereplőkkel.

Filmflash. 2017.08.10. 01:05:33

@Harmath Árpád Péter: nekem is kedvencem ez a film. Nagyon kemény amit a srácok végigcsináltak a film alapját képező valós sztoriban.

Control_ 2017.08.10. 01:09:30

@Korifeus: Szerintem a kudarc főleg a rádiójukon múlott. Ha ugyanis időben segítséget tudnak kérni, akkor az Apachokat hamarabb odaküldik értük (mielőtt még a másik hadszíntérre mentek volna) és a 4 fickót hazahozzák.

Harmath Árpád Péter 2017.08.10. 01:15:34

@Ulrich von Lichtenstein: nekem kicsit meglepő, hogy az akkor már 4 éve a térségben harcoló amerikaiak nem tudták, hogy azok a rádiók gyakran "használhatatlanok" a nagyobb hegyek közt, így vélhetően a Vörös szárnyak akció alatt is gond lesz majd velük. Mégis lerakták oda azokat a fiúkat ezekkel a vackokkal és csodálkoztak, hogy az első bejelentkezés után elvesztik a rádiókapcsolatot.

miketbeszéltek 2017.08.27. 18:16:51

A filmben az a legmegdöbbentőbb, hogy megtörtént eseményt mutat be. Bár az elején ábrázolt kőkemény kiképzés próbál ráhangolni arra, hogy ezek kemény legények, de a filmet nézve többször megállapítottam magamban, hogy micsoda hülyeség; ember ilyet nem élhet túl. És mégis....Én sem értem, hogy addig miért nem kötözték meg a pásztorokat, amíg már kockázat nélkül el lehetett volna engedni őket...Még egy megjegyzés: ha egy filmben az US katonáknak idegen civilek ilyen, saját magukat is veszélybe sodró védelme szerepel, ma sokan dührohamot kapnak; "hazug" amerikai nacionalizmust kiáltva. És itt ez is igaz volt...Persze, My Lai is megtörtént...
süti beállítások módosítása