Az emberiség egyik legősibb és legrejtélyesebb építménye [62.]

2018. május 22. 19:31 - Harmath Árpád Péter

Az emberiség története során rengeteg monumentális és lenyűgöző építmény készült, melyek egy része a mai napig is fennmaradt. Ilyenek az egyiptomi piramisok, a kínai nagy fal és például a Húsvét szigeten található óriási szobrok is. Kiemelkedik azonban a különleges építmények sorából a legrégebbi: az Angliában található, 5100 éves Stonehenge. A kutatók többsége ma úgy véli, hogy a Dél-Angliában, Salisbury városától 13 km –re (Londontól 138 km –re nyugatra) fekvő, hatalmas kőtömbökből álló építményt jóval a piramisok kora előtt emelték. (Becslések szerint legalább 400-500 évvel korábban.) A pontos datálás azonban ma sem egyértelmű, főleg mivel a kutatók szerint legalább három szakaszban és több, mint ezer esztendőn keresztül készült (nagyjából Kr.e. 3100 és Kr.e. 1900 közt).

stonehenge1.jpg

Ami az építmény megjelenését illeti, négy kő-kör alkotja: egy külső kör, ahol az alkotóelemek tetején felfektetett vízszintes kövek is megfigyelhetőek (eredeti állapotukban tökéletes kört formázva a magasban), egy befelé következő második kör, sokkal kisebb alkotóelemekből (a híres kék kövekből), majd az öt kapu kialakítású óriáskő és végül a legbelső kör ismét kisebb kék kövekből. (Legbelül van az oltár kő.) Lejjebb látható rajzunkon piros karikákkal jeleztük a köröket. Mindez egyébként napjainkban alig vehető észre az 5 ezer éves állapotromlás miatt.

Stonehenge tehát kör alakban elrendezett óriási kövek halmaza, melyben a legkülső kör (Sarsen circle) homokkő egységei 4,8 méter magasak, a legnagyobb hármas kövek 7-8 méteresek, a 2. és 4. kör kék kövei pedig 2-3 méteresek 4 tonna körüliek. A harmadik körben két részleges patkóalakzat állt, amelyek közül a külsőt, öt homokkő trilithon (két kő, rajtuk egy vízszintes harmadik), a belsőt pedig 19 megmunkált kék kő alkotta. A trilitek Stoneheng legnagyobb (és legrégebbi) kövei, egyenként 40-50 tonnásak, magasságuk pedig 8,18 méter és 7,62 méter között van. [forrás 1] Az óriás trilithon (Greath Trilithon) 10 méter körüli. [forrás 2]

stonehenghe6.jpg

Mike Pitts régész-kutató szerint a Stonhenge középpontjától 75 méterre, a sugárút mellett álló Sarokkő (Heel Stone) a hely legrégibb köve (Kr.e. 3100 körül tehették mai helyére). A tudós 60 tonnára becsüli súlyát (mások 35-40 tonnát valószínűsítenek), magassága 4,9 méter. Ez a kő jelöli a pontot, ahol a nap felkel és ahol a horizont alá bukik a napfordulók alkalmával, ha a szertartásokon megjelentek a körön belül helyezkednek el.

Érdekesség, hogy a legkülső kör kövein körben vízszintesen felfektetett kövek pontos illesztésekkel, úgynevezett hornyos-csapolásokkal voltak egymáshoz passzítva, hogy esetleges elmozdulásukat megakadályozzák. Ezek kialakításai, a vájatok és az abba illeszkedő kiemelkedések ma is felfedezhetőek.

stonehenge_1.jpg

Mivel az építmény 20 kilométeres környékén szinte csak tökéletes síkság található, az építőknek jelentős távolságokból kellett a helyszínre vinniük a gigantikus köveket. Ez önmagában lenyűgöző tény, ha belegondolunk, hiszen ne feledjük: az ókor kezdetén vagyunk, a fémből készült szerszámok és szállítóeszközök feltalálása előtt. (Az első kerekes járművek, szekerek ábrázolásai 5500 évesek, de mezopotámiai eredetűek.) Ma a tudósok úgy vélik, hogy a Stonehenge külső körében található riolitokat (kék köveket) 250 km –ről, a Walesben található Preseli hegységből hozták a helyszínre.

stonehenge2.jpg

A mai állapot és egy rekonstrukciós animáció a korabeli megjelenésről

Robert Ixes (Leicesteri Egyetem) és Richard Bevins (Walesi Múzeum) úgy vélik a kövek pontos lelőhelye a Pembrokeshire –i grófság északi része, a rhos-y-felin –i lelőhely. (A belső kör köveit lényegesen közelebbről, alig 32 kilométerről, Malborough Downsból szállították Salisbury közelébe.) Ami a szállítás módját illeti: az egyik álláspont szerint a köveket kézi erővel, fa görgőkkel (rönkök segítségével) szállították Milford Havenbe (százak, talán ezrek megfeszített munkájával), ahonnan aztán már tengeren vitték tovább; míg a másik elmélet azt feltételezi, hogy az előretörő gleccserek eleve félútig elgörgették a legnagyobb köveket is.

stonehenge5.jpg

Stonehenge első említése egyébként 1130-ra, I. Henrik korára tehető, amikor egy bizonyos Henry of Huntingdon nevű udvari történész írt róla egy értekezésében. Azóta rengeteg kutató foglalkozott vele, a terület tulajdonjoga pedig állandóan változott. Végül utolsó tulajdonosa, egy bizonyos Cecil Chubb 1918 október 26-án az angol államnak adományozta (tettéért később a királynő lovaggá ütötte a nagyvonalú milliomost). Az első tudományos vizsgálatokat a XIX. század második felében végezték Stonhenge kövein. A kutatók közt ott volt Charles Darwin is, aki az 1880-as években felhívta a figyelmet arra, hogy a kövek fokozódó megdőléséért a talajban élő földigiliszták a felelősek. Sokkal később 1977-ben Stonhenge –t megnyitották a nagyközönség előtt is. A leleteket megrohamozók ekkor még akár fel is mászhattak a hatalmas kövekre (ma már ez szigorúan tilos, sőt akár csak megérinteni sem engedik a riolitokat.) Alig 9 évvel később az UNESCO felvette a helyet a világ kulturális örökségének jegyzékébe.

stonehenge3.jpg

Stonehenge köveinek lenyűgöző méretei

Az építmény rendeletetéséről sokan értekeztek már, de a mai napig nincs pontosan tisztázva, hogy a korabeli társadalmak miért fektettek ennyi munkát és erőfeszítést, (ráadásul ilyen hosszú időn keresztül) a hely kiépítésébe és fenntartásába. A korszak, vagyis a Kriszrus előtti III. - IV. évezred - ami egyébként az írásbeliség megjelenésének is csak kezdete - még mindig a történettudomány "fehér foltja", kevéssé feltárt időszaka. (Főleg ha nem az egyiptomi, föníciai és mezopotámiai területeket vizsgáljuk.) A korabeli hitvilág, szokások és életmód nagyrészt az elméletek ködébe vesznek.

stonehenge7.jpg

Stonehenge -nek a leginkább általános vélekedés szerint hármas kihasználtsága volt: egyrészt a tavaszi és őszi napfordulókat különleges szertartásokkal ülhették meg itt a korabeli emberek, amit bizonyít az építmény tájolása is, hiszen az említett napokon a felkelő nap sugara pontosan a kör közepén lévő Oltárkövet világítja meg. Lásd fenti képünket, melyen a sárga vonal mutatja a nap fény irányát a heel stone és a slaughter (mészáros) kövek közt haladva, egészen az oltárkőig. A második funkciót a hely szent jellege adhatta, hiszen feltételezések szerint ezrek, sőt tízezrek jöhettek ide gyógyulást remélve a kék kövektől. A harmadik cél, amit Stonhenge szolgált, vallási szertartások és a brit szigeteken élő korabeli törzsek egyesítését szolgáló összejövetelek megtartása lehetett. Időről időre nagyszabású gyűléseket, lakomákat tartottak itt. Minderre számtalan régészeti lelet utal. De a fő kérdés: hogy miért pont ott alakították ki az egész komplexumot és mitől gondolták éppen azt a helyet szentnek, a mai napig foglalkoztatja a tudósokat.

stonehenge4.jpg

Mindenesetre Stonehenge környéke is nagy tömegek látogatására utal, hiszen a köveket egy tökéletes kör alakú gödör is körülveszi, 100 méteres átmérővel, kézi eszközökkel kialakítva. (Micsoda munka lehetett.). Ezen túlmenően pedig egy három kilométer hosszú, legalább 4 ezer éves út is vezet a kövekhez (Stonehenge Avenue), az Avon folyótól. Feltételezések szerint az úton ezrek zarándokoltak a kövekhez, ahol a szertartásokat tartották.

Stonehenge (függő kő) még biztosan sokáig foglalkoztatja a modern tudomány és történész-társadalom szakembereit, miként annyi más érdekes múltból megmaradt építmény is. Az elkövetkezőkben blogunk további ősi építményekkel tervez foglalkozni, melyekhez némi közvéleménykutatás segítségül szolgálhat az alábbiakban.

Harmat Árpád Péter

Ha érdekesnek találtad a posztot, keresd fel Facebook oldalunkat is!

jegyzet_tcikkek_1.jpg

*** 

2018.05.22.(19:32) 

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzettar.blog.hu/api/trackback/id/tr5013993722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrus Rosidus Maximus 2018.05.23. 09:17:22

A Kheopsz nagypiramis Hufu uralkodásának 50 évében épült I.e. 2580 és 2530 közt. Stonehenge vélhetően ekkor már vagy 400 éve létezett (legalábbis legrégebbi kövei). De így is van 500 év, amin a történészek vitáznak:
m.origo.hu/tudomany/tortenelem/20151207-stonehenge-wales-salisbury-tortenelem-regeszet-kokor-rejtely.html

HARP3R 2018.05.23. 15:59:56

@Rozsdabarna.: mindig is furcsálltam, hogy Stonehenge korát mennyire nehezen tudják "belőni" a régészek. A legrégebbi kő a Heel Stone (a poszt is emliti) 5000 évnél is öregebb. Viszont észrevették, hogy sok kő esetében a kibányászás ideje és a végleges helyre tétel között 4-5 száz éves eltérés is akad. Az általad linkelt cikkben erről esik szó. Mondjuk engem nagyon érdekelne, hogy honnan a fenéből tudják egy kőről, hogy mikor bányászták ki és mikor tették helyére? Nagyon érdekes szerintem.

morph on deer 2018.05.23. 17:25:30

Igazából eredetileg stadiont akartak, csak mivel a foci még nem volt ‘feltalálva’ a környéken, így kénytelen-kelletlen lemondtak róla, majd az épület célját 5500 évre titkosították.
Csak így lehetett.

Bocimaster 2018.05.23. 17:25:58

1Móz. 6:4 Az óriások valának a földön abban az időben, sőt még azután is, mikor az Isten fiai bémenének az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szűlének nékik. Ezek ama hatalmasok, kik eleitől fogva híres-neves emberek voltak.

Kelly és a szexi dög 2018.05.23. 17:42:36

szerintem meg kupleráj volt...

Fritz Gerlich 2018.05.23. 17:47:02

Érdekes látvány lehetett annak idején 4-5 ezer éve, amikor a temérdek ember összegyűlt a hatalmas kövek közt és azok még megbontatlan kört alkottak, a vízszintes kősorral együtt. Elképesztő lehetett ahogyan az első napsugarakra vártak és vallásos énekekkel köszöntötték a duida főpapokat. Azért azt tényleg jó volna tudni, hogy mért pont ott építették fel az egészet? Mi lehet ott? Erősebb mágnesesség? Vagy ott esett el egy nagy vezérük? Esetleg valami csoda esett meg a környéken? Jó volna, ha egyszer feltárnák ezt is a régészek és a történészek.

HARP3R 2018.05.23. 18:50:53

@Fritz Gerlich: ... ha tippelnem kéne, azt mondanám: azért akarták a salisbury fennsík közepére tenni, mert a teljesen sík vidéken szinte kisérteties és lenyűgöző látványt nyújtanak a 40 tonnás, 4-5 méter magas óriáskövek. Egyszerűen hatásos így együtt az egész vallási szertartásokhoz.

Control. 2018.05.23. 19:11:58

Az még oké, hogy a hatalmas köveket oda húzták-vonták a helyszínre, de hogy a csudába emelték fel az ugyancsak több tonnás köveket 3-4-5 méter magasba???

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.05.23. 21:22:14

@Kovács doki: Na, és a Húsvét-szigetek szobrai? Még a kövek sem voltak ott, tengeren kellett 3-4000 mérföldről odaszállítani nádcsónakokkal. Nem hogy emelgetni, meg ilyenek.
Egyébként meg fogták és felemelték. Libikókaszerű emelőgéppel. (Minap láttam valamelyik blog hsz-ai között linkelve egy Youtube videót erről, tényleg egyszerű.)

Szerintem meg ez a Stonehenge is csak azért készült, hogy mi jó sokat gondolkodhassunk róla és ne értsük meg egyáltalán. Gonoszak voltak ezek az ősök!

odysszeusz 2018.05.23. 21:22:26

@morph on deer: Igen..ez az, igazi magyar megközelítés!! Alighanem mi lehettünk a tettesek! Szerintem a nemzet főonkológusa még előállhat ezzel...

odysszeusz 2018.05.23. 21:22:30

@Fritz Gerlich: "mélységesen mély az emberiség kútja"...

BéLóg 2018.05.23. 21:22:57

@Kovács doki: A neten láttam egy filmet, az a baj hogy nem jegyeztem föl. A manus EGYEDÜL megemelt egy "stonhengei" méretű követ, szóval hogy föltette egyiket a másik tetejére ilyen billegtetem és alárakok valamit, módon, de nem tudom leírni, mert azóta sem vagyok képes fölidézni, mit láttam. Csak azt hogy döbbenetes volt látni.
Ugyanő egy ugyanekkora sziklát fekvő helyzetből EGYEDÜL! fölállított apró lépésekkel és azt is valahogy "hintáztatással".
HA valaki tudja miről beszélek és ide tudná linkelni a youtube videót, vagy a blog gazdája megtalálná, nagyon örülnék neki.

Han Solo. 2018.05.23. 21:56:30

10 kocsi súlyát felemelni 5 méter magasba nem egyszerű dolog, pláne pontosan helyre igazítani ezt az irdatlan tömeget. Ráadásul abban a korban, amikor nem voltak még fémből készült szerszámok, nem ismerték a csörlőket, emelőket, sőt még a kereket sem használták. Nem beszélve olyan apróságokról, mint a mérőeszközök. Valahogyan mégis sikerült nekik, ahogyan a piramis építők is elboldogultak. Most akkor vagy felül kell vizsgálnunk azt, amit az 5 ezer éve emberekről eddig hittünk, vagy el kell fogadjuk: a Föld bizonyos pontjain, bizonyos időkben kiugró és hihetetlen teljesítményekre képes csoportok (személyek) alkottak. Elég volt egyetlen zseni köztük, aki kábé megértette velük a csörlő, vagy egykarú emelő elvét és máris meg tudták tenni. Aztán a "találmány" feledésbe is merült a készítőkkel együtt. ÍGY el tudom képzelni az olyan bravúrt is mint Stonehenge felépítése 5 ezer évvel ezelőtt.

medvegy 2018.05.24. 06:26:36

@Fotósképző: Azért hülyeséget nem kéne összehordani, mert úgy maradsz. A Húsvét-szigeteki szobrokat a sziget egyik kialudt vulkánjának hegyéből vágták ki, és egy szánkószerűségen húzták el a kívánt helyre. Szó sincs több ezer kilométeres kőutaztatásról. Mindössze néhány kilométerről beszélünk.

A népesség meg egy ökológiai katasztrófa miatt csökkent le, egyszerűen túlnépesedtek. Ezt nem ártana észbentartani, mert a Föld is csak korlátozott népességet bír el...

medvegy 2018.05.24. 06:26:54

@Han Solo.: Lehet hogy korlátozott ezközökkel rendelkeztek, de azért már akkor is volt kötél, meg fagerenda, meg izomerő, és főleg türelem és ész. Sokmindent meg lehet oldani némi találékonysággal.

Még ha az utóbbi három erénnyel sokan nem rendelkeznek itt.

Han Solo. 2018.05.24. 06:35:56

@medvegy: ... én készséggel elhiszem neked, hogy fontos az izomerő meg a kötél, de ha te ezekkel felemelsz 20 tonnát 5 méter magasra mm pontossággal, ... megeszem a kalapom.

HARP3R 2018.05.24. 09:42:57

@Han Solo.: Egyetértek. Mindenképp bravúros és nehezen megfejthető teljesítmény volt, amit Stonehenge -nél véghezvittek. Ha csak az óriás Trlithon kő vízszintes kövét vesszük, ami 10-20 tonnás: elhozták vagy 30-40 kilométerről állítólag fa görgőkön (nekem már itt gyanús az egész mert nem nagyon tudom elképzelni, hogy ekkora súlyt 30 km -en keresztül görgőkön húzzanak), de aztán a helyszínen ráadásul felemelték a két felállított óráskő tetejére. Ezek 6-7 méter magasak, vagyis ilyen magasra kellett a 20 tonnát felemelniük.

Kopasz Szuzukis 2018.05.24. 09:43:25

@Han Solo.: plusz némi találékonyság, és sok-sok munka. Nem lehetetlen. A 4-5ezer évvel ezelőtt élt emberek agya semmivel sem volt fejletlenebb, mint a mai emberé. Gondolkodni már akkor is tudtak. A mai, technokrata szemlélet öli ki a hétköznapi emberből a gondolkodást.
Szerinted egy 6 méter hosszú, kb.500 kilós betonoszlopot egyedül, ásó, lapát, és kötél segítségével hogyan vittem arrébb 10 méterrel? Egyedül, pár óra alatt.

lomposfarkas 2018.05.24. 12:05:28

Kíváncsian futottam végig a cikket és természetesen itt sincs egy szó sem Fred Hoyle, a kiváló csillagász munkájáról (ő egyébként egy másik, hasonló eredményekre jutó kutató munkáját polírozta tovább). Magyarul is megjelent könyvében Stonehenge csillagászati obszervatórium jellegét ismeri fel, apró részletekbe menően kikövetkezteti, hogy az egyszerűbb megfigyelések mellett Nap és Hold fogyatkozások előrejelzésére is alkalmas a berendezés, a megfelelően képzett szakember a jelzőkövek léptetésével követni tudta a ciklusokat, beazonosította a helyszínen a korrekciókhoz alkalmazott módszereket is. Mindezt persze az ő modern tudásával rakta össze, tehát nem az építés itt a lényeg, azt már rég modellezték, ahogy itt is írták, ha van ember és idő, bármikor megépíthető. Hanem, hogy milyen kulturális felfutás kellett ehhez 5000 éve, ami lehetővé tette, hogy az akkori ember megfigyelje és generációkon át megbízhatóan dokumentálja is a csillagászati ciklusokat.
Persze Hoyle tanulmánya nem hemzseg a sok misztikus titoktól, így ma már unalmasnak tekinthető. Aztán Stonehenge első építőinek csillagászati tudása kifakult és az utánuk jövőknek már csak bazi nagy kövek voltak, amiken jókat lehet csodálkozni.

Jegyzettár · http://jegyzettar.blog.hu/ 2018.05.24. 12:09:59

Kedves Pajaci! Miért kellene átengednem azokat a hozzászólásaidat, melyekben folyamatosan "gagyi -nak" nevezed Stonehenge ősi maradványait? Nem jelentetem meg, mert, ez:

a) ostoba
b) értelmetlen
c) minden konstruktivitást nélkülöz

Egészen pontosan: hozzászólásod a gagyi, nem Stonehenge. Na, szevasz!

Fritz Gerlich 2018.05.24. 12:14:20

@lomposfarkas: Fred Hoyle nem tudta bebizonyítani, hogy a Stonehenge köveit építő társadalom magas szintű csillagászati tudással rendelkezett volna és hogy az általuk emelt kő-körök obszervatóriumként, azaz csillagvizsgálóként funkcionáltak volna (valaha is). Ez inkább csak egy elmélet maradt, Hoyle elmélete. Szerintem egy nem túl hihető feltételezés.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.05.24. 13:50:02

@medvegy: Utánanéztem, igazad van. Magam még a Thor Heyerdahl könyvek információira emlékeztem, vagy valami másra sok évvel ezelőttről. Az ökológiai katasztrófa meg az volt, hogy elfogyott a növényzet (fák, bokrok) a szigeten, mert mindent feléltek és nem gondoltak a jövőre, nem telepítettek újra. Így nem tudtak újabb szobrokat állítani és pl. elcsónakázni másik szigetre, ezzel a sziget túlnépesedett. Vagy valami ilyesmi.

@HARP3R: Egyébként a Húsvét szigetekről szóló Wikipedia oldalon ( hu.wikipedia.org/wiki/Moai ) leírják azt is, hogyan lehet akár 40-50 tonnás köveket is mozgatni viszonylag könnyen: "Egy indonéziai hasonló kísérlet során, Szumba szigetén egy 46 tonnás kőtömböt szállított el így 1500 ember, hét falu apraja-nagyja. Egyszerre 1000 ember fért hozzá a munkához, tíz kötelet használtak. "

Lengyelpiac Hu 2018.05.24. 13:50:34

Természetesen akkoriban még biztosan sokkal kisebb volt a gravitációs gyorsulás (g~9,81 m/s2), amiből egyenesen az következik, hogy kisebb volt a kövek súlya.. :D Továbbá ne feledkezzünk meg a gallok csodálatos varázsitaláról sem, ami Isteni erőt kölcsönzött Asterixnek és Obelixnek... mégha korban nem is akkor éltek. :D Egyébként bizonyított tény, hogy a nácik építették, miután a Lengyelországi titkos kutatóbázisukról időutazott a múltba a "Die Glocke" fedőnév alatt elkészített szerkezettel a Führer, aztán ott állt a puszta kellős közepén leszállópálya nélkül... :D

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.05.24. 13:50:44

@lomposfarkas: Bizony! Milyen piszok jó kis könyvecske az! (És nem is horror az ára: bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=405392&type=20)

Han Solo. 2018.05.24. 13:50:50

@HARP3R: ... csak úgy tudom elképzelni az egészet, hogy valamilyen libikóka-szerű emelőt és állványzatot használtak az óriáskövek felemeléséhez.

A másik téma: divatos dolog mindenfélét belemagyarázni Stonehenge rendeltetésébe. Vsillagvizsgáló??? Jó hogy nem mindjárt űrhajó. Simán egy kultikus törzsi gyülekezőhely lehetett, ahol a korabeli emberek a hitüket gyakorolták.

HARP3R 2018.05.24. 14:07:04

@Fotósképző: ez a wikipédiás cikk a "hivatalos verzió" bár nyilván ez is csak találgatás. Valójában nem tudjuk hogyan csinálták. És bár a Húsvét sziget szoborkövei is kb akkorák mint Stonehenge kövei (átlaguk 4 m magas es 12 tonna tömegű) azért azokat nem 250 km -ről hozták.

2018.05.24. 15:32:16

A múltkor olvastam egy cikket erről, tudósok igyekeztek megállapítani a célját és arra jutottak, hogy valószínűleg egy napimádó szekta székhelye lehetett. Mindjárt írtam is róla egy kis geget. Már többször megfigyeltem azt, hogy a ma embere azt hiszi, a régi korok lakói totál hülyék voltak. A kis geg itt megtekinthető: psi.uw.hu/tar/napimado-szekta.jpg

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2018.05.24. 15:32:39

Azért az ezer év építési időt erősen sokallom-szerintem így már bőven nem a legősibb, hiszen ha letettek egy követ valamikor, attól az még messze nem építmény. Mire ebből a sok kőből "építmény" lett, addigra meg már álltak az ebből a szempontból sokkal komolyabb piramisok is.
Az árok kiásása meg nehogy már akkora égbekiáltó teljesítmény legyen!--gondolom ember volt bőven, ahogy idő is.

HARP3R 2018.05.24. 15:35:54

@HK417: A legelső követ, az 50 tonnás, majd 5 méter magas Heel Stone -t Krisztus előtt 3100 körül tették a helyére. 520 évvel az első piramis alapkő letétele előtt.

Egy Hun Hunniából 2018.05.24. 21:31:05

A piramisokat NEM az egyiptológusok által előadott időszakban (bronzkor!) készítették, és nagy eséllyel nem is az egyiptomiak ősei. Bronzvésővel a gránit ami az egyik legkeményebb közet megmunkálhatatlan! A Piramisok Titkainak Leleplezése film (YT on fenn van) is csak karcolgatja a témát, de legalább gondolkodnak, nem csk bólogatnak a bölcsészagyú történész"mérnökök" kitalált örkörségeire.

Makacs Folt 2018.05.24. 23:16:34

@Fotósképző: Ez marhaság, amit a Húsvét-szigetről írsz, a szobrokat a helyi kőzetből vájták ki, van egy rakás félbehagyott, semmi szükség nem volt messziről idehozni.

Ursus Arctus 2018.05.30. 23:34:54

A legjobb, legérdekesebb és legprecízebb poszt, amit eddig Stonehenge kapcsán magyar nyelven olvastam! Mellesleg közel sincs megfejtve a hajdanán megalkotott kőkomplexum eredeti rendeltetése.

Ppix 2018.06.04. 06:40:51

@HARP3R: Na, azért ez a teljesen sík, meg a cikkben lévő "20 kilométeres környékén szinte csak tökéletes síkság" mondat elég költői túlzás.
Az egy dombvidék, voltam már ott meg a környéken is.
Stonehenge 1 km-es távolságból szerintem más sehonnan sem látszik, legfeljebb 1-2 környező dombról. De párszáz méterről is már kitakarja sok irányból 1-2 domb vagy erdősáv.
De Google maps-el bárki megnézheti.

Történelemtanár_ 2020.07.31. 08:42:51

A nagyobb, 20-30 tonnás kövek származási helye: 25 km -es távolságban van. Ezt derítette ki ez a tanulmány: index.hu/techtud/tortenelem/2020/07/30/kiderult_honnan_szarmaznak_a_stonehenge_gigaszi_kotombjei/
süti beállítások módosítása